Képgaléria
Andriska Pékbisztró
Amikor rátaláltunk erre a régi péküzemre, a sokat látott, csodás vöröskő épület már 15 éve használaton kívül állt. Tudtuk, hogy minden szegletét fel kell újítani ahhoz, hogy újra pékségként működhessen – vagy még annál is többként. A felújítás során ügyeltünk rá, hogy az épület és a környék legfőbb stílusjegyeit feltétlenül tiszteletben tartsuk, ugyanakkor új, modern és merész fejezettel folytassuk a pékség történetét.
Ahogy azt már írtuk, olyan helyet álmodtunk, ahol nemcsak enni, hanem lenni is jó. Ahol a levegőben a friss kenyér, a péksütemények és a kávé illata keveredik a vendégszeretettel, a barátságos hangulattal és az étkezés szenvedélyével. Szeretjük nézni, ahogy az étel, ital és kellemes zene kíséretében történetek és közösségek születnek. Ez maga az élet!
Képgaléria
A régi pékség épület, ahonnan a történetünk indult
A Friss Cipó pékség közel 60 évig sütötte a híres kővágóörsi kiflit és kenyereket, majd az idős Török házaspár 2004-ben visszavonult az üzlettől. A sokat látott, vöröskő üzem és az egykori kiflikiadó közel 15 évig üresen állt, amikor a két, egymást még csak távolról sem ismerő Török család története összeért.
Mi akkor már évek óta ízlelgettünk egy saját pékség ötletét a Káli-medencében, de a kisfiunk születése és nagyvárosi életünk miatt ez néha még számunkra is őrültségnek tűnt. Éppen próbáltuk végleg lebeszélni magunkat erről az álomról, amikor egy véletlennek köszönhetően „szembejött” velünk a kővágóörsi péküzem. Első látásra beleszerettünk a romos épületbe, és amikor kiderült, hogy névrokonaink sütötték ott a pékárut, azonnal tudtuk, hogy belevágunk. Végülis tényleg kicsit őrültek vagyunk. Meg aztán, a Török név is kötelez.
Képgaléria
Kővágóörs, az otthonunk
“… úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne… E táj sok olasz vidéknél déliesebb… A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb…”
Hamvas Béla szenzációsan fogalmazta meg, miért szerettünk bele a Káli-medencébe, miért hagytuk hátra korábbi, budapesti életünket és költöztünk le családostól Kővágóörsre, azért hogy pékséget nyissunk. Látogass meg minket az Andriska otthonában, és ismerd meg Te is ezt a csodás helyet és a környékét!